Morsom sommeravslutning 2024 vel gjennomført

Mingling hører med under Sommeravslutningen. Alle foto: Geir Nesheim

Det var god stemning og mye hyggelig som skjedde under SK 1911s sommeravslutning 2024 mandag 17/6.

Etter et forutgående styremøte, der SK 1911 bl.a. besluttet å sende lag også i år til EM for klubblag i Serbia i oktober, begynte sommeravslutningen på tradisjonelt vis, med pølse og lompe, kaffe og småprat. Takk til kokk-for-anledningen  og styremedlem i SK 1911 Hans Otto Hauger.

Jens Kjølberg viste partier fra KM Klassisk og KM Hurtig 2024. Han vant jo begge turneringer. Johs Kjeken følger interessert med.

Så tok Jens Kjølberg scene og viste partier både fra KM Hurtigsjakk 2024 og Klubbmesterskapet i klassisk Sjakk 2024. Han vant jo for øvrig begge. Stor interesse fra de vel 15 tilskuerne, deriblant æresmedlem Johs Kjeken, som hyggelig nok deltok på sommeravslutningen.

Eivind O Risting viste god form under simultanoppvisningen.

Deretter fulgte simultanoppvisning fra FM Eivind O Risting, som møtte et sterkt felt med 12 spillere, med 20 min til alle; dvs at Eivind hadde under 2 min per parti! Resultat: 7,5-4,5 til Eivind. Alle var fornøyd. Følgende deltakere greide poeng mot Risting: Per G Svendsen, Christian Poppe, Torgeir Kjøita og Gaute Bergan vant, mens Mikael Næss greide remis.

Gaute Bergan (til v) vant sommerlynturneringen, foran Eivind O Risting (til h). Bergan vant det innbyrdes oppgjøret.

I den avsluttende ratede lynturneringen (5+3, 5 runder) hadde Gaute Bergan en god dag, og vant med 4,5p , foran Eivind O Risting 4 og Per G Svendsen 3p. 10 deltakere. Alle resultater i Turneringsservice her.

Så tar vi sommerferie, der flere 1911’ere deltar på Landsturneringen på Storefjell i kommende månedsskifte.

Og så starter vi opp igjen på Damplassen en gang mot slutten av august – informasjon følger.

God sommer til alle så lenge!

 

Jens Kjølberg med KM-double

Jens Kjølberg (bak til v mot Roaul AbrahamssonI vant SK1911s KM Hurtigsjakk 2024. Nærmest Gaute Bergan til v som ble nr 2, mot Per Omtvedt. Foto: Geir Nesheim

Etter å ha vunnet SK 1911s Klubbmesterskap 2024 mandag 27/5, fortsatte Jens Kjølberg i sin fine form med å ta ytterligere en tittel: SK 1911s Klubbmester i Hurtigsjakk 2024.

Turneringen ble spilt over 6 runder  kveldene 3. og 10.6, med 10 deltakere. Ingenting var helt sikkert før etter siste runde, men med en avsluttende remis ved trekkgjentagelse mot utfordrer Gaute Bergan var en ny tittel i lomma.

Resultater:
1 og Klubbmester SK 1911 Hurtigsjakk 2024: Jens Kjølberg 5p/6 runder
2-4 Gaute Bergan 4
2-4 Torgeir Kjøita 4
2-4 Tor Arne Hauge 4
5 Per Omtvedt 3,5
6 Roaul Abrahamsson 3
7-8 Geir Nesheim 2,5
7-8 Mikael Næss 2,5
9 Aksel Valio 1
10 Alf Vederhus 0,5

Alle resultater kan finnes i Turneringsservice her.

 

Jens Kjølberg leder KM Hurtigsjakk 2024 før siste spilledag 10/6

Jens Kjølberg leder SK 1911s Klubbmesterskap i hurtigsjakk 2024 etter de første tre rundene. Foto: Geir Nesheim.

Mandag 3/6 ble første halvpart av SK 1911s Klubbmesterskap i Hurtigsjakk 2024 spilt på Damplassen. Betenkningstiden er selvsagt 19 min + 11 sek. Turneringen rates. Det er mulig å spille de tre siste rundene selv om man ikke deltok første spilledag.

10 spillere deltok første spillekveld, og ratingfavoritt og nybakt klubbmester i klassisk sjakk Jens Kjølberg tok ledelsen med 2,5p på 3 runder etter remis mot Alf Vederhus i runde 1 og så seire mot Geir Nesheim og Per Omtvedt. Nærmest følger  4 spillere på 2p: Omtvedt, Roaul Abrahamsson, Torgeir Kjøita og Gaute Bergan.

Avgjørelsen vil falle mandag 10/6 kl 18:30, da de tre siste rundene spilles på Damplassen.

Alle resultater kan finnes i Turneringsservice her.

Finn Møller er død – minneord

Det var med sorg vi onsdag 5/6-24 mottok meldingen om at SK 1911s æresmedlem Finn Møller er gått bort. Våre tanker går til familien.

Mangeårige klubbmedlem og Finn Møllers sjakk-elev Torstein Bae har skrevet minneord:

Finn Møller gikk bort den 5. juni. Han ble 98 år gammel.

Det var en vårdag i 1952 det skjedde. Finn satt i hagen til en venn og spilte et parti sjakk på lavt nivå. Tilfeldigvis kom Bjarne Jensen forbi. Han var en ledende skikkelse i Schakklubben av 1911. Snart var Finn blitt medlem. Det skulle bli et nært forhold over mer enn 70 år.

Finn var gjennom tiår en nøkkelskikkelse i voksenklubben, med utallige verv. Da klubben holdt på å gå dukken tidlig på 90-tallet, var det han som holdt den flytende. Likevel var det barnesjakken i «1911U» som ble det virkelig store. Et foreldremøte på slutten av 60-tallet ble starten. Det var behov for flere aktiviteter for ungene, hvem kunne bidra? Finn hadde tre
barn på skolen og meldte seg med sjakk.

Frem til pandemien over 50 år senere hadde han ukentlig sjakk på Korsvoll skole nord i Oslo. Ingenting kunne stoppe ham: Ikke at egne barn vokste ut av skolen, ikke hans arbeid som næringsdrivende, ei heller at han ble pensjonist midt på 90-tallet. Etter hvert kom det foreldre som kunne fortelle at de selv hadde gått på sjakken for noen tiår siden.

Da Korsvoll skole brant i 1997 flyttet barna og sjakken til Kringsjå, og da Korsvoll igjen sto klart ble det sjakk på begge skoler. Sammen med parhesten Johs. R. Kjeken startet klubben også på Kjelsås skole. De to kunne ha flere hundre barn på sjakk hver uke, og Finn hadde dessuten vervet som kasserer og materialforvalter. Det var egentlig fulltidsjobb med sjakken, som han selv sa.

Også resultatmessig ble det suksess: Skolene vant en rekke norske og nordiske mesterskap. Mange ble spillere på høyt nivå. Finn spilte selv aldri individuell turnering utenfor klubben, men han var ved behov med i klubbkamper, og han var en dyktig spiller. Så sent som på midten av 90-tallet ble han klubbmester, jeg var i det slagne felt. 

Finn fortalte gjerne om hvordan han i 1948 traff Inger på stenografikurs. De fikk tre barn og etter hvert mange barnebarn og oldebarn. Det var Inger som gjorde at Finn kunne bruke så mye tid på sjakk, og det var hun som godtok at underetasjen i Langmyrveien så ut som 64 ruter med utstyr og kantinevarer.

Takket være Finn har mange tusen fått sjakk som en hobby for livet. For noen ble hans betydning enda mye større, som for meg. Hans barneturneringer på Korsvoll ble til glede for svært mange utenfor lokalmiljøet. Blant dem var Magnus Carlsen, som Finn senere fulgte med stor entusiasme da vår utrolige mester tok rotta på hele verden. Han ble æresmedlem i klubb, krets og forbund, og fikk Oslo kommunes første frivillighetspris i 2019. Han syntes nok det var hyggelig, men tok hederen med stor fatning. Fotografiet på
veggen hjemme tilsa likevel at Kongens fortjenestemedalje i sølv var noe spesielt.

Finn var ungdom da krigen kom til Norge. Som ung mann var han i Tysklandsbrigaden. Heder fra Kongen, og audiensen Inger og Finn fikk på Slottet, betød noe. Mine tanker går til Inger og familien. De kan være stolte av hedersmannen som har gått bort.

Torstein Bae

 

Jens Kjølberg klubbmester 2024

Jens Kjølberg (til v) vant mot Per G Svendsen i siste runde av SK 1911s Klubbmesterskap 2024, og tok dermed tittelen. Foto: Geir Nesheim.

Det ble som ventet en spennende finale i SK 1911s klubbmesterskap 2024, da 7. og siste runde ble spilt på Damplassen mandag 27/5.

Jens Kjølberg måtte vinne for å bli klubbmester, og det gjorde han – men bare etter kveldens lengste og mest spennende parti mot tidligere klubbmester Per G Svendsen.  Dermed kunne Kjølberg feire – ett år etter at far Lars Kjølberg ble klubbmester 2023. Artig!

Gaute Bergan vant også sitt parti, og dermed endte de tre eliteseriespillerne og ratingfavorittene Kjølberg, Kjøita og Bergan et pent stykke foran resten av feltet. Høyest ratingfremgang i gruppe 1 hadde for øvrig unge Lauritz Nissen Hellerud, som vant med et sterkt kongeangrep mot Mikael Næss i siste runde.

I gruppe 2 vant Thore Roksvold også i siste runde, og holdt dermed unna for Thomas Nissen Hellerud, som også vant, men som endte et halvt poeng bak etter 6 spilte runder. Roksvold er dermed klar for gruppe 1 i KM 2025.

Resultater:
Gruppe 1
1 og Klubbmester 2024 Jens Kjølberg, 6p/7
2 Torgeir Kjøita 5,5
3 Gaute Bergan 5,5
4 Per G Svendsen 4
5 Øystein Knutsen 2,5
6 Lauritz Nissen Hellerud 2
7 Christian Poppe 1,5
8 Mikael Næss 1
Gruppe 2
1 Thore Roksvold 5p/6r
2 Thomas Nissen Hellerud 4,5
3 Morten Smedsrud, Stjernen 4
4 Alf Vederhus 3,5
5 Gudmund Skjeldal 2
6 Sven Olav Rosnes 2
7 Øystein Madsen 0

Alle resultater kan finnes på Turneringsservice her.

 

 

Klart for stor finale i Klubbmesterskapet 2024 mandag 27/5

Mandag 27. mai kl 18:30 spilles 7. og siste runde i SK 1911s klubbmesterskap 2024, og det er spenning i kampen om klubbmestertittelen, der teoretisk tre personer  fortsatt kan gå til topps.

Toregeir Kjøita (til h) leder Klubbmesterskapet 2024 med en runde igjen, men kan forbigås av Jens Kjølberg (til v). Her fra innbyrdes oppgjør i KM24. Foto: Geir Nesheim.

CM Torgeir Kjøita leder med 5,5p, men har spilt alle sine partier, inkl en walkover siste i siste runde mot Christian Poppe, som har måttet melde forfall pga jobbreise.

CM Jens Kjølberg følger nærmest, og vil bli klubbmester med seier i siste runde mot Per Gisle Svendsen, der Kjølberg har hvit

Klubbmester i 2021 og 2022 CM Gaute Bergan er fortsatt med i teten, og kan gå nå samme poengsum som Kjøita med seier i siste runde med hvit mot Øystein Knutsen. Skulle Kjølberg tape vil da kvalitet avgjøre mellom Bergan og Kjøita.

I gruppe B, der det spilles 6 runder, leder Thore Roksvold med 4p før siste runde, der han møter Sven Olav Rosnes med svart. Den eneste som kan ta igjen Roksvold er Thomas Nissen Hellerud, som har 3,5p og møter Øystein Madsen med hvit i siste runde. Vinner av gruppe B rykker opp i gruppe A til klubbmesterskapet i 2025.

Partier siste runde mandag 27/5:

Gruppe A
Kjølberg-Svendsen
Lauritz Nissen Hellerud-Næss
Bergan-Knutsen
Kjøita- Poppe 1-0 w/o

Gruppe B:
Rosnes-Roksvold
Thomas Nissen Hellerud-Madsen
Vederhus-Smedsrud 1/2-1/2 (spilt tidligere)
Skjeldal har walkover

Stillingen i KM24 kan finnes her.

Siste 10 års klubbmestere:
2023 Lars Kjølberg
2021-22 Gaute Bergan
2020 Per Gisle Svendsen
2016-19 GM Frode Urkedal
2015 Kyrre Indrebø
2014 GM Frode Urkedal

Mandagene 3. og 10.6 spilles så SK 1911s klubbmesterskap i Hurtigsjakk 2024: 6 runder Monrad over 2 kvelder (3 partier per kveld). 19 min pr spiller + 11 sek bonus pr trekk, Bronstein-modus. Turneringen rates. Kr 1000 i førstepremie til klubbmesteren; bokpremier til nr 2 og 3 samt beste junior. Premieutdeling etter siste runde mandag 10/6.

Og mandag 17/6 har vi den tradisjonelle sommeravslutningen. Invitasjon med program følger!

Roaul Abrahamsson leder Lyn/Hurtigcupen 2024 etter 8 turneringer. Her til h mot Mikael Næss.

Mandag 13/5 ble det spilt en lynturnering (L/H) 5+3 på Damplassen over 10 runder. Resultater:
1-2 Tor Arne Hauge, 8p
1-2 Torgeir Kjøita, 8p
3 Roaul Abrahamsson, 7p
4-5 Geir Nesheim 3,5p
4-5 Mikael Næss, 3.5p
6 Stein Arild Iglebæk, 0p

Sammenlagt i L/H ligger nå Roaul Abrahamsson øverst med 62,5p, foran Per Omtvedt 62 og Tor Arne Hauge 59p. Jevnt, altså. Se hele LH-tabellen her.

Lynsjakk på Damplassen mandag 13/5

Mandag 13/5 kl 18:30 på Damplassen spilles det en lynsjakkturnering 5 min + 3 sek i Lyn/Hurtigcupen 2024. Vel møtt!

Det er også mulig å spille utsatte partier i KM24. Husk at alle utsatte partier må være spilt før siste runde mandag 27/5.

Fin SK 1911-innsats i NM Lag 2024

SK 1911 1, fra v Max Dahl, Jens Kjølberg, John-Paul Wallace og Aleksander Lindbøl. Foto: Geir Nesheim

NM for Klubblag 2024 ble spilt i Drammen langhelgen 9.-12.5, med 49 lag på startstreken. Dette er en turnering med fine SK 1911-tradisjoner, med i alt 4 seire – den første tilbake i 1938.

SK 1911 stilte med 3 lag denne gangen: et førstelag med spillere fra Eliteserielaget, men uten utlendinger (Wallace er norsk i FIDE), et 2. lag med klubbspillere og et Lilleputtlag med spillere fra 1911U.

SK 1911 2, fra v Geir Nesheim, Svein Dale, Alf Vederhus og Hans Otto Hauger. Motstanderen Dragen Rød vant ratingklassen under 1860. 

SK 1911 1 ble nr 6 (forhåndsrangering nr 4) etter 4 lagseire, ett knepent tap mot Tromsø og uavgjort mot Bergen i siste runde. Med positive utfall for oss i alle topp-matchene i siste runde kunne det blitt medalje, men  det var jevnt i toppen bak den suverene vinneren OSS 1, og laget gjorde uansett en fin innsats. Toppscorere ble IM John-Paul Wallace på bord 1 og Max Dahl på bord 4, begge ubeseirede med 4,5p på 6 partier. Ellers spilte CM’ene Aleksander LIndbøl, Jens Kjølberg, Torgeir Kjøita og Gaute Bergan på laget.

SK 1|911 Lilleputt, fra h Thomas og Lauritz Nissen Hellerud, Eskil Reikvam Briseid og Aksel Valio. Foto: Geir Nesheim.

SK 1911 2 ble nr 20 (forhåndsrangert som nr 28). Etter en litt treg start ble det 3 avsluttende lagseire og alt i alt et godt resultat. Toppscorer ble Svein Dale med 4,5p på 6 runder. Ellers spilte Øystein Knutsen, Harald Furnes, Geir Nesheim, Alf Vederhus og Hans Otto Hauger for 1911 2 denne gangen.

SK 1911 Lilleputt ble til slutt nr 46, men skaffet seg mye fin erfaring. Toppscorer ble Lauritz Nissen Hellerud med 4p på 6 partier, og ratingfremgang på 53 poeng – slikt lar seg høre. Ellers spilte Thomas Nissen Hellerud, Eskil Reikvam Briseid, Marius Holtan Rønningen, Sigurd Alsos, Aksel Valio og Jacob Skraastad Ulseth på 1911 Lilleputt.

Alle resultater fra NM Lag 2024 kan finnes i Turneringsservice her.

 

Klubbmesterskap 2024, runde 6 på Damplassen mandag 6/5

Mandag 6/5 kl 18:30 på Damplassen spilles 6. og nest siste runde i KM24.

Rundeoppsettet:

Gruppe 1
Svendsen-Kjøita
Poppe-Bergan
Knutsen-Lauritz Nissen Hellerud
Næss-Kjølberg

Gruppe 2
Smedsrud-Thomas Nissen Hellerud
Madsen-Rosnes
Roksvold-Skjeldal
Vederhus har walkover

Husk at alle utsatte partier må være spilt innen siste runde, som spilles mandag 27/5.

Mandag 13/5 spilles det for øvrig en Lynsjakkturnering i Lyn-Hurtigcupen 2024.

Til orientering: torsdag 9/5 – søndag 12/5 spilles NM for Lag 2024 i Drammen. SK 1911 stiller med 3 lag denne gangen.

 

 

Foreldremøte 1911U på Damplassen mandag 29/4

I morgen mandag 29/4 kl 18:30 avholder SK 1911/1911U et foreldremøte for foresatte med barn som er aktive i 1911U

Fra programmet:

Om 1911Us tilbud til medlemmene

 • treninger på skolene i AKS-tid
 • ettermiddagstreninger
  • mandager (Damplassen)
  • tirsdager (Korsvoll skole),
  • onsdager (Kringsjå skole)
  • egne jentetreninger onsdager
 • spillekvelder
  • torsdager (Voldsløkka Kulturstasjon)
 • turneringstilbud
   • egne turneringer
   • åpne turneringer hos andre
   • lagkamper mot andre klubber
   • deltagelse i mesterskap
   • Hva skal itl/når bør barna begynner å delta i turneringer
 • Sjakkpass
  • Nettbasert egentrening på sjakkpassmerkene (Nyhet)
 • Andre treningstilbud
  • Tips om egentrening hjemme
2. Om kommunikasjon
 • 1911U tar i bruk Spond (Nyhet)

3. Om mulighet for frivillig engasjement for foreldre/foresatte

 • Oversikt over større initiativ klubben planlegger de neste 1-3 år
 • Oversikt over klubbens behov for frivillige
 • Hvordan man går frem dersom man ønsker å bidra
4. Andre temaer foreldre/foresatte ønsker belyst
Etter møtet tilbys interesserte et 45 min kurs i sjakk – to ulike innhold
 • Et kurs for nybegynnere i de grunnleggende ting man må kunne
  • Kjekt å kunne litt når barna snart er eksperter!
 • Et kurs for de som allerede kan spille et sjakkparti – inklusive en liten sjakkturnering
  • Alltid mer å lære in sjakk – noe av det som gjør sjakk så fascinerende
Enkel servering inkl kaffe/te
Drop In – ikke påmelding
Vel møtt på Damplassen i morgen kveld!