Morsom sommeravslutning 2024 vel gjennomført

Mingling hører med under Sommeravslutningen. Alle foto: Geir Nesheim

Det var god stemning og mye hyggelig som skjedde under SK 1911s sommeravslutning 2024 mandag 17/6.

Etter et forutgående styremøte, der SK 1911 bl.a. besluttet å sende lag også i år til EM for klubblag i Serbia i oktober, begynte sommeravslutningen på tradisjonelt vis, med pølse og lompe, kaffe og småprat. Takk til kokk-for-anledningen  og styremedlem i SK 1911 Hans Otto Hauger.

Jens Kjølberg viste partier fra KM Klassisk og KM Hurtig 2024. Han vant jo begge turneringer. Johs Kjeken følger interessert med.

Så tok Jens Kjølberg scene og viste partier både fra KM Hurtigsjakk 2024 og Klubbmesterskapet i klassisk Sjakk 2024. Han vant jo for øvrig begge. Stor interesse fra de vel 15 tilskuerne, deriblant æresmedlem Johs Kjeken, som hyggelig nok deltok på sommeravslutningen.

Eivind O Risting viste god form under simultanoppvisningen.

Deretter fulgte simultanoppvisning fra FM Eivind O Risting, som møtte et sterkt felt med 12 spillere, med 20 min til alle; dvs at Eivind hadde under 2 min per parti! Resultat: 7,5-4,5 til Eivind. Alle var fornøyd. Følgende deltakere greide poeng mot Risting: Per G Svendsen, Christian Poppe, Torgeir Kjøita og Gaute Bergan vant, mens Mikael Næss greide remis.

Gaute Bergan (til v) vant sommerlynturneringen, foran Eivind O Risting (til h). Bergan vant det innbyrdes oppgjøret.

I den avsluttende ratede lynturneringen (5+3, 5 runder) hadde Gaute Bergan en god dag, og vant med 4,5p , foran Eivind O Risting 4 og Per G Svendsen 3p. 10 deltakere. Alle resultater i Turneringsservice her.

Så tar vi sommerferie, der flere 1911’ere deltar på Landsturneringen på Storefjell i kommende månedsskifte.

Og så starter vi opp igjen på Damplassen en gang mot slutten av august – informasjon følger.

God sommer til alle så lenge!

 

Jens Kjølberg med KM-double

Jens Kjølberg (bak til v mot Roaul AbrahamssonI vant SK1911s KM Hurtigsjakk 2024. Nærmest Gaute Bergan til v som ble nr 2, mot Per Omtvedt. Foto: Geir Nesheim

Etter å ha vunnet SK 1911s Klubbmesterskap 2024 mandag 27/5, fortsatte Jens Kjølberg i sin fine form med å ta ytterligere en tittel: SK 1911s Klubbmester i Hurtigsjakk 2024.

Turneringen ble spilt over 6 runder  kveldene 3. og 10.6, med 10 deltakere. Ingenting var helt sikkert før etter siste runde, men med en avsluttende remis ved trekkgjentagelse mot utfordrer Gaute Bergan var en ny tittel i lomma.

Resultater:
1 og Klubbmester SK 1911 Hurtigsjakk 2024: Jens Kjølberg 5p/6 runder
2-4 Gaute Bergan 4
2-4 Torgeir Kjøita 4
2-4 Tor Arne Hauge 4
5 Per Omtvedt 3,5
6 Roaul Abrahamsson 3
7-8 Geir Nesheim 2,5
7-8 Mikael Næss 2,5
9 Aksel Valio 1
10 Alf Vederhus 0,5

Alle resultater kan finnes i Turneringsservice her.

 

Jens Kjølberg leder KM Hurtigsjakk 2024 før siste spilledag 10/6

Jens Kjølberg leder SK 1911s Klubbmesterskap i hurtigsjakk 2024 etter de første tre rundene. Foto: Geir Nesheim.

Mandag 3/6 ble første halvpart av SK 1911s Klubbmesterskap i Hurtigsjakk 2024 spilt på Damplassen. Betenkningstiden er selvsagt 19 min + 11 sek. Turneringen rates. Det er mulig å spille de tre siste rundene selv om man ikke deltok første spilledag.

10 spillere deltok første spillekveld, og ratingfavoritt og nybakt klubbmester i klassisk sjakk Jens Kjølberg tok ledelsen med 2,5p på 3 runder etter remis mot Alf Vederhus i runde 1 og så seire mot Geir Nesheim og Per Omtvedt. Nærmest følger  4 spillere på 2p: Omtvedt, Roaul Abrahamsson, Torgeir Kjøita og Gaute Bergan.

Avgjørelsen vil falle mandag 10/6 kl 18:30, da de tre siste rundene spilles på Damplassen.

Alle resultater kan finnes i Turneringsservice her.

Finn Møller er død – minneord

Det var med sorg vi onsdag 5/6-24 mottok meldingen om at SK 1911s æresmedlem Finn Møller er gått bort. Våre tanker går til familien.

Mangeårige klubbmedlem og Finn Møllers sjakk-elev Torstein Bae har skrevet minneord:

Finn Møller gikk bort den 5. juni. Han ble 98 år gammel.

Det var en vårdag i 1952 det skjedde. Finn satt i hagen til en venn og spilte et parti sjakk på lavt nivå. Tilfeldigvis kom Bjarne Jensen forbi. Han var en ledende skikkelse i Schakklubben av 1911. Snart var Finn blitt medlem. Det skulle bli et nært forhold over mer enn 70 år.

Finn var gjennom tiår en nøkkelskikkelse i voksenklubben, med utallige verv. Da klubben holdt på å gå dukken tidlig på 90-tallet, var det han som holdt den flytende. Likevel var det barnesjakken i «1911U» som ble det virkelig store. Et foreldremøte på slutten av 60-tallet ble starten. Det var behov for flere aktiviteter for ungene, hvem kunne bidra? Finn hadde tre
barn på skolen og meldte seg med sjakk.

Frem til pandemien over 50 år senere hadde han ukentlig sjakk på Korsvoll skole nord i Oslo. Ingenting kunne stoppe ham: Ikke at egne barn vokste ut av skolen, ikke hans arbeid som næringsdrivende, ei heller at han ble pensjonist midt på 90-tallet. Etter hvert kom det foreldre som kunne fortelle at de selv hadde gått på sjakken for noen tiår siden.

Da Korsvoll skole brant i 1997 flyttet barna og sjakken til Kringsjå, og da Korsvoll igjen sto klart ble det sjakk på begge skoler. Sammen med parhesten Johs. R. Kjeken startet klubben også på Kjelsås skole. De to kunne ha flere hundre barn på sjakk hver uke, og Finn hadde dessuten vervet som kasserer og materialforvalter. Det var egentlig fulltidsjobb med sjakken, som han selv sa.

Også resultatmessig ble det suksess: Skolene vant en rekke norske og nordiske mesterskap. Mange ble spillere på høyt nivå. Finn spilte selv aldri individuell turnering utenfor klubben, men han var ved behov med i klubbkamper, og han var en dyktig spiller. Så sent som på midten av 90-tallet ble han klubbmester, jeg var i det slagne felt. 

Finn fortalte gjerne om hvordan han i 1948 traff Inger på stenografikurs. De fikk tre barn og etter hvert mange barnebarn og oldebarn. Det var Inger som gjorde at Finn kunne bruke så mye tid på sjakk, og det var hun som godtok at underetasjen i Langmyrveien så ut som 64 ruter med utstyr og kantinevarer.

Takket være Finn har mange tusen fått sjakk som en hobby for livet. For noen ble hans betydning enda mye større, som for meg. Hans barneturneringer på Korsvoll ble til glede for svært mange utenfor lokalmiljøet. Blant dem var Magnus Carlsen, som Finn senere fulgte med stor entusiasme da vår utrolige mester tok rotta på hele verden. Han ble æresmedlem i klubb, krets og forbund, og fikk Oslo kommunes første frivillighetspris i 2019. Han syntes nok det var hyggelig, men tok hederen med stor fatning. Fotografiet på
veggen hjemme tilsa likevel at Kongens fortjenestemedalje i sølv var noe spesielt.

Finn var ungdom da krigen kom til Norge. Som ung mann var han i Tysklandsbrigaden. Heder fra Kongen, og audiensen Inger og Finn fikk på Slottet, betød noe. Mine tanker går til Inger og familien. De kan være stolte av hedersmannen som har gått bort.

Torstein Bae