Landsturneringen 2024 vel overstått

Lauritz Nissen Hellerud tok medalje under landsturneringen i år som i fjor. Denne gang 3. plass i hans første år i lilleputtklassen. Foto: Geir Nesheim

SK 1911 og 1911U stilte med til sammen 22 spillere under Landsturneringen 2024 på Storefjell 28/6-6/7. Det ble mange gode resultater, og en samlet ratingfremgang på 142 poeng på vår kontingent – bra!

Thomas Nissen Hellerud ble nr 5 i junior B – en sterk prestasjon med pen ratingfremgang. Foto: Geir Nesheim

Fremste SK 1911-prestasjon var nok bronsen til Lauritz Nissen Hellerud i lilleputtklassen – for øvrig samme plassering som han fikk i miniputtklassen i Oslo i 2023. Ellers ble det 3. plass også til  storebror Thomas Nissen Hellerud i Junior B – han ble for øvrig nr 5 i Lilleputt i 2023. 3. plass ble det også til Aleksander Omtvedt i Klasse 1 – han rykker da opp til Mesterklassen i Bergen neste år. Vi merker oss også Max Dahls fine 7. plass i Mesterklassen, med høyeste ratingprestasjon av SK 1911-spillerne ved denne anledning.

Torgeir Kjøita ble nr 2 i NM i Lynsjakk klasse 1. I selve Landsturneringen spilte han i mesterklassen. Foto: Geir Nesheim.
Tor Arne Hauge ble nr 4 i lynsjakk-NM, Senior 65. I Landsturneringen tok han en flott 5. plass, også den i Senior 65. Foto: Geir Nesheim

Vi tar videre med at Torgeir Kjøita ble nr 2 i NM i Lyn, der han spilte i klasse 1. I NM i Lyn senior 65 ble Tor Arne Hauge nr 4, på plassen bak Roaul Abrahamsson, Vålerenga, som er bimedlem og styremedlem i SK 1911.

Jens Lerance Chance, som også leder sjakkaktiviteten på Blindern VGS, hadde den største ratingfremgangen av alle SK 1911’ere på Storefjell, etter sin 6. plass i Junior B. Foto: Geir Nesheim

Vi merker oss også gode resultater og fin ratingfremgang for Jens Lerang Chance i Junior B (6. plass og +54 ratingpoeng) og Christian Poppe i Klasse 2 (10. plass og + 26 ratingpoeng).

Delegater fra 1911U på Årsmøtet på Storefjell. Fra v Geir Nesheim, Ole Rønningen, Christina Holtan, Benedicte Nissen, Bjørnar Baugerud og Thore Roksvold.

Ellers noterer vi at både NSFs Kongress og USFs Årsmøte vedtok å slå sammen forbundene, med virkning fra 1.1.25. SK 1911 og 1911U var jo forslagsstillere i 2021 for at dette burde utredes, og tre år etter er altså vedtak fattet. Det blir ekstraordinær kongress og årsmøte i november 2024 for å legge til rette for dette. Hvilken betydning dette for for SK 1911 og 1911U vil styrene se på over ferien.

Og til slutt gratulerer vi laget «Katta Klore» med seier i fotballturneringen på torsdag – gøy med 1911 på toppen av seierspallen! Laget besto av Thomas og Lauritz Nissen Hellerud, Eskil Reikvam Briseid og Marius Holtan Rønningen, alle SK 1911.

Katta Klore vant fotballturneringen under Landsturneringen. Fra v Lauritz Nissen Helelrud, Marius Holtan Rønningen, Eskil Reikvam Briseid og Thomas Nissen Hellerud, alle SK 1911. Foto: Christina Holtan.
Edvard Giæver-Bergen med god innsats i mikroputt. Foto Geir Nesheim
Askil Bjørnarsson Backer i aksjon i mikroputt. Han tok også en 6. plass i lyn-NM i samme klasse. Foto: Geir Nesheim
Eskil Reikvam Briseid, Junior B. Foto Geir Nesheim
Max Dahl med sterk innsats og 7. plass i Mesterklassen. Foto Geir Nesheim
Alexander Omtvedt ble nr 3 i kl 1 og er klar for Mesterklassen neste år. Foto: Geir Nesheim
Thore Roksvold spilte i klasse Senior B. Foto Geir Nesheim

Se billedtekstene for smått og stort fra Landsturneringen ellers. Og alle resultater kan finnes i Turneringsservice her, mens mange partier av våre spillere kan finnes på Lichess her.

Alf Vederhus i aksjon i Senior 65. Foto: Geir Nesheim
Mikael Næss spilte i klasse 2. Foto Geir Nesheim
Pappa Bjørnar Baugerud spilte også selv – i kl 5. Foto Geir Nesheim.

Så møtes vi til høstsesong i slutten av august – info følger.

Per Omtvedt spilte i Kl 2 denne gangen. En seier og 8 remiser = ubeseiret! Foto Geir Nesheim

God sommer til alle så lenge!

 

Morsom sommeravslutning 2024 vel gjennomført

Mingling hører med under Sommeravslutningen. Alle foto: Geir Nesheim

Det var god stemning og mye hyggelig som skjedde under SK 1911s sommeravslutning 2024 mandag 17/6.

Etter et forutgående styremøte, der SK 1911 bl.a. besluttet å sende lag også i år til EM for klubblag i Serbia i oktober, begynte sommeravslutningen på tradisjonelt vis, med pølse og lompe, kaffe og småprat. Takk til kokk-for-anledningen  og styremedlem i SK 1911 Hans Otto Hauger.

Jens Kjølberg viste partier fra KM Klassisk og KM Hurtig 2024. Han vant jo begge turneringer. Johs Kjeken følger interessert med.

Så tok Jens Kjølberg scene og viste partier både fra KM Hurtigsjakk 2024 og Klubbmesterskapet i klassisk Sjakk 2024. Han vant jo for øvrig begge. Stor interesse fra de vel 15 tilskuerne, deriblant æresmedlem Johs Kjeken, som hyggelig nok deltok på sommeravslutningen.

Eivind O Risting viste god form under simultanoppvisningen.

Deretter fulgte simultanoppvisning fra FM Eivind O Risting, som møtte et sterkt felt med 12 spillere, med 20 min til alle; dvs at Eivind hadde under 2 min per parti! Resultat: 7,5-4,5 til Eivind. Alle var fornøyd. Følgende deltakere greide poeng mot Risting: Per G Svendsen, Christian Poppe, Torgeir Kjøita og Gaute Bergan vant, mens Mikael Næss greide remis.

Gaute Bergan (til v) vant sommerlynturneringen, foran Eivind O Risting (til h). Bergan vant det innbyrdes oppgjøret.

I den avsluttende ratede lynturneringen (5+3, 5 runder) hadde Gaute Bergan en god dag, og vant med 4,5p , foran Eivind O Risting 4 og Per G Svendsen 3p. 10 deltakere. Alle resultater i Turneringsservice her.

Så tar vi sommerferie, der flere 1911’ere deltar på Landsturneringen på Storefjell i kommende månedsskifte.

Og så starter vi opp igjen på Damplassen en gang mot slutten av august – informasjon følger.

God sommer til alle så lenge!

 

Jens Kjølberg med KM-double

Jens Kjølberg (bak til v mot Roaul AbrahamssonI vant SK1911s KM Hurtigsjakk 2024. Nærmest Gaute Bergan til v som ble nr 2, mot Per Omtvedt. Foto: Geir Nesheim

Etter å ha vunnet SK 1911s Klubbmesterskap 2024 mandag 27/5, fortsatte Jens Kjølberg i sin fine form med å ta ytterligere en tittel: SK 1911s Klubbmester i Hurtigsjakk 2024.

Turneringen ble spilt over 6 runder  kveldene 3. og 10.6, med 10 deltakere. Ingenting var helt sikkert før etter siste runde, men med en avsluttende remis ved trekkgjentagelse mot utfordrer Gaute Bergan var en ny tittel i lomma.

Resultater:
1 og Klubbmester SK 1911 Hurtigsjakk 2024: Jens Kjølberg 5p/6 runder
2-4 Gaute Bergan 4
2-4 Torgeir Kjøita 4
2-4 Tor Arne Hauge 4
5 Per Omtvedt 3,5
6 Roaul Abrahamsson 3
7-8 Geir Nesheim 2,5
7-8 Mikael Næss 2,5
9 Aksel Valio 1
10 Alf Vederhus 0,5

Alle resultater kan finnes i Turneringsservice her.

 

Jens Kjølberg leder KM Hurtigsjakk 2024 før siste spilledag 10/6

Jens Kjølberg leder SK 1911s Klubbmesterskap i hurtigsjakk 2024 etter de første tre rundene. Foto: Geir Nesheim.

Mandag 3/6 ble første halvpart av SK 1911s Klubbmesterskap i Hurtigsjakk 2024 spilt på Damplassen. Betenkningstiden er selvsagt 19 min + 11 sek. Turneringen rates. Det er mulig å spille de tre siste rundene selv om man ikke deltok første spilledag.

10 spillere deltok første spillekveld, og ratingfavoritt og nybakt klubbmester i klassisk sjakk Jens Kjølberg tok ledelsen med 2,5p på 3 runder etter remis mot Alf Vederhus i runde 1 og så seire mot Geir Nesheim og Per Omtvedt. Nærmest følger  4 spillere på 2p: Omtvedt, Roaul Abrahamsson, Torgeir Kjøita og Gaute Bergan.

Avgjørelsen vil falle mandag 10/6 kl 18:30, da de tre siste rundene spilles på Damplassen.

Alle resultater kan finnes i Turneringsservice her.

Finn Møller er død – minneord

Det var med sorg vi onsdag 5/6-24 mottok meldingen om at SK 1911s æresmedlem Finn Møller er gått bort. Våre tanker går til familien.

Mangeårige klubbmedlem og Finn Møllers sjakk-elev Torstein Bae har skrevet minneord:

Finn Møller gikk bort den 5. juni. Han ble 98 år gammel.

Det var en vårdag i 1952 det skjedde. Finn satt i hagen til en venn og spilte et parti sjakk på lavt nivå. Tilfeldigvis kom Bjarne Jensen forbi. Han var en ledende skikkelse i Schakklubben av 1911. Snart var Finn blitt medlem. Det skulle bli et nært forhold over mer enn 70 år.

Finn var gjennom tiår en nøkkelskikkelse i voksenklubben, med utallige verv. Da klubben holdt på å gå dukken tidlig på 90-tallet, var det han som holdt den flytende. Likevel var det barnesjakken i «1911U» som ble det virkelig store. Et foreldremøte på slutten av 60-tallet ble starten. Det var behov for flere aktiviteter for ungene, hvem kunne bidra? Finn hadde tre
barn på skolen og meldte seg med sjakk.

Frem til pandemien over 50 år senere hadde han ukentlig sjakk på Korsvoll skole nord i Oslo. Ingenting kunne stoppe ham: Ikke at egne barn vokste ut av skolen, ikke hans arbeid som næringsdrivende, ei heller at han ble pensjonist midt på 90-tallet. Etter hvert kom det foreldre som kunne fortelle at de selv hadde gått på sjakken for noen tiår siden.

Da Korsvoll skole brant i 1997 flyttet barna og sjakken til Kringsjå, og da Korsvoll igjen sto klart ble det sjakk på begge skoler. Sammen med parhesten Johs. R. Kjeken startet klubben også på Kjelsås skole. De to kunne ha flere hundre barn på sjakk hver uke, og Finn hadde dessuten vervet som kasserer og materialforvalter. Det var egentlig fulltidsjobb med sjakken, som han selv sa.

Også resultatmessig ble det suksess: Skolene vant en rekke norske og nordiske mesterskap. Mange ble spillere på høyt nivå. Finn spilte selv aldri individuell turnering utenfor klubben, men han var ved behov med i klubbkamper, og han var en dyktig spiller. Så sent som på midten av 90-tallet ble han klubbmester, jeg var i det slagne felt. 

Finn fortalte gjerne om hvordan han i 1948 traff Inger på stenografikurs. De fikk tre barn og etter hvert mange barnebarn og oldebarn. Det var Inger som gjorde at Finn kunne bruke så mye tid på sjakk, og det var hun som godtok at underetasjen i Langmyrveien så ut som 64 ruter med utstyr og kantinevarer.

Takket være Finn har mange tusen fått sjakk som en hobby for livet. For noen ble hans betydning enda mye større, som for meg. Hans barneturneringer på Korsvoll ble til glede for svært mange utenfor lokalmiljøet. Blant dem var Magnus Carlsen, som Finn senere fulgte med stor entusiasme da vår utrolige mester tok rotta på hele verden. Han ble æresmedlem i klubb, krets og forbund, og fikk Oslo kommunes første frivillighetspris i 2019. Han syntes nok det var hyggelig, men tok hederen med stor fatning. Fotografiet på
veggen hjemme tilsa likevel at Kongens fortjenestemedalje i sølv var noe spesielt.

Finn var ungdom da krigen kom til Norge. Som ung mann var han i Tysklandsbrigaden. Heder fra Kongen, og audiensen Inger og Finn fikk på Slottet, betød noe. Mine tanker går til Inger og familien. De kan være stolte av hedersmannen som har gått bort.

Torstein Bae

 

Jens Kjølberg klubbmester 2024

Jens Kjølberg (til v) vant mot Per G Svendsen i siste runde av SK 1911s Klubbmesterskap 2024, og tok dermed tittelen. Foto: Geir Nesheim.

Det ble som ventet en spennende finale i SK 1911s klubbmesterskap 2024, da 7. og siste runde ble spilt på Damplassen mandag 27/5.

Jens Kjølberg måtte vinne for å bli klubbmester, og det gjorde han – men bare etter kveldens lengste og mest spennende parti mot tidligere klubbmester Per G Svendsen.  Dermed kunne Kjølberg feire – ett år etter at far Lars Kjølberg ble klubbmester 2023. Artig!

Gaute Bergan vant også sitt parti, og dermed endte de tre eliteseriespillerne og ratingfavorittene Kjølberg, Kjøita og Bergan et pent stykke foran resten av feltet. Høyest ratingfremgang i gruppe 1 hadde for øvrig unge Lauritz Nissen Hellerud, som vant med et sterkt kongeangrep mot Mikael Næss i siste runde.

I gruppe 2 vant Thore Roksvold også i siste runde, og holdt dermed unna for Thomas Nissen Hellerud, som også vant, men som endte et halvt poeng bak etter 6 spilte runder. Roksvold er dermed klar for gruppe 1 i KM 2025.

Resultater:
Gruppe 1
1 og Klubbmester 2024 Jens Kjølberg, 6p/7
2 Torgeir Kjøita 5,5
3 Gaute Bergan 5,5
4 Per G Svendsen 4
5 Øystein Knutsen 2,5
6 Lauritz Nissen Hellerud 2
7 Christian Poppe 1,5
8 Mikael Næss 1
Gruppe 2
1 Thore Roksvold 5p/6r
2 Thomas Nissen Hellerud 4,5
3 Morten Smedsrud, Stjernen 4
4 Alf Vederhus 3,5
5 Gudmund Skjeldal 2
6 Sven Olav Rosnes 2
7 Øystein Madsen 0

Alle resultater kan finnes på Turneringsservice her.

 

 

Klart for stor finale i Klubbmesterskapet 2024 mandag 27/5

Mandag 27. mai kl 18:30 spilles 7. og siste runde i SK 1911s klubbmesterskap 2024, og det er spenning i kampen om klubbmestertittelen, der teoretisk tre personer  fortsatt kan gå til topps.

Toregeir Kjøita (til h) leder Klubbmesterskapet 2024 med en runde igjen, men kan forbigås av Jens Kjølberg (til v). Her fra innbyrdes oppgjør i KM24. Foto: Geir Nesheim.

CM Torgeir Kjøita leder med 5,5p, men har spilt alle sine partier, inkl en walkover siste i siste runde mot Christian Poppe, som har måttet melde forfall pga jobbreise.

CM Jens Kjølberg følger nærmest, og vil bli klubbmester med seier i siste runde mot Per Gisle Svendsen, der Kjølberg har hvit

Klubbmester i 2021 og 2022 CM Gaute Bergan er fortsatt med i teten, og kan gå nå samme poengsum som Kjøita med seier i siste runde med hvit mot Øystein Knutsen. Skulle Kjølberg tape vil da kvalitet avgjøre mellom Bergan og Kjøita.

I gruppe B, der det spilles 6 runder, leder Thore Roksvold med 4p før siste runde, der han møter Sven Olav Rosnes med svart. Den eneste som kan ta igjen Roksvold er Thomas Nissen Hellerud, som har 3,5p og møter Øystein Madsen med hvit i siste runde. Vinner av gruppe B rykker opp i gruppe A til klubbmesterskapet i 2025.

Partier siste runde mandag 27/5:

Gruppe A
Kjølberg-Svendsen
Lauritz Nissen Hellerud-Næss
Bergan-Knutsen
Kjøita- Poppe 1-0 w/o

Gruppe B:
Rosnes-Roksvold
Thomas Nissen Hellerud-Madsen
Vederhus-Smedsrud 1/2-1/2 (spilt tidligere)
Skjeldal har walkover

Stillingen i KM24 kan finnes her.

Siste 10 års klubbmestere:
2023 Lars Kjølberg
2021-22 Gaute Bergan
2020 Per Gisle Svendsen
2016-19 GM Frode Urkedal
2015 Kyrre Indrebø
2014 GM Frode Urkedal

Mandagene 3. og 10.6 spilles så SK 1911s klubbmesterskap i Hurtigsjakk 2024: 6 runder Monrad over 2 kvelder (3 partier per kveld). 19 min pr spiller + 11 sek bonus pr trekk, Bronstein-modus. Turneringen rates. Kr 1000 i førstepremie til klubbmesteren; bokpremier til nr 2 og 3 samt beste junior. Premieutdeling etter siste runde mandag 10/6.

Og mandag 17/6 har vi den tradisjonelle sommeravslutningen. Invitasjon med program følger!

Roaul Abrahamsson leder Lyn/Hurtigcupen 2024 etter 8 turneringer. Her til h mot Mikael Næss.

Mandag 13/5 ble det spilt en lynturnering (L/H) 5+3 på Damplassen over 10 runder. Resultater:
1-2 Tor Arne Hauge, 8p
1-2 Torgeir Kjøita, 8p
3 Roaul Abrahamsson, 7p
4-5 Geir Nesheim 3,5p
4-5 Mikael Næss, 3.5p
6 Stein Arild Iglebæk, 0p

Sammenlagt i L/H ligger nå Roaul Abrahamsson øverst med 62,5p, foran Per Omtvedt 62 og Tor Arne Hauge 59p. Jevnt, altså. Se hele LH-tabellen her.

Lynsjakk på Damplassen mandag 13/5

Mandag 13/5 kl 18:30 på Damplassen spilles det en lynsjakkturnering 5 min + 3 sek i Lyn/Hurtigcupen 2024. Vel møtt!

Det er også mulig å spille utsatte partier i KM24. Husk at alle utsatte partier må være spilt før siste runde mandag 27/5.

Fin SK 1911-innsats i NM Lag 2024

SK 1911 1, fra v Max Dahl, Jens Kjølberg, John-Paul Wallace og Aleksander Lindbøl. Foto: Geir Nesheim

NM for Klubblag 2024 ble spilt i Drammen langhelgen 9.-12.5, med 49 lag på startstreken. Dette er en turnering med fine SK 1911-tradisjoner, med i alt 4 seire – den første tilbake i 1938.

SK 1911 stilte med 3 lag denne gangen: et førstelag med spillere fra Eliteserielaget, men uten utlendinger (Wallace er norsk i FIDE), et 2. lag med klubbspillere og et Lilleputtlag med spillere fra 1911U.

SK 1911 2, fra v Geir Nesheim, Svein Dale, Alf Vederhus og Hans Otto Hauger. Motstanderen Dragen Rød vant ratingklassen under 1860. 

SK 1911 1 ble nr 6 (forhåndsrangering nr 4) etter 4 lagseire, ett knepent tap mot Tromsø og uavgjort mot Bergen i siste runde. Med positive utfall for oss i alle topp-matchene i siste runde kunne det blitt medalje, men  det var jevnt i toppen bak den suverene vinneren OSS 1, og laget gjorde uansett en fin innsats. Toppscorere ble IM John-Paul Wallace på bord 1 og Max Dahl på bord 4, begge ubeseirede med 4,5p på 6 partier. Ellers spilte CM’ene Aleksander LIndbøl, Jens Kjølberg, Torgeir Kjøita og Gaute Bergan på laget.

SK 1|911 Lilleputt, fra h Thomas og Lauritz Nissen Hellerud, Eskil Reikvam Briseid og Aksel Valio. Foto: Geir Nesheim.

SK 1911 2 ble nr 20 (forhåndsrangert som nr 28). Etter en litt treg start ble det 3 avsluttende lagseire og alt i alt et godt resultat. Toppscorer ble Svein Dale med 4,5p på 6 runder. Ellers spilte Øystein Knutsen, Harald Furnes, Geir Nesheim, Alf Vederhus og Hans Otto Hauger for 1911 2 denne gangen.

SK 1911 Lilleputt ble til slutt nr 46, men skaffet seg mye fin erfaring. Toppscorer ble Lauritz Nissen Hellerud med 4p på 6 partier, og ratingfremgang på 53 poeng – slikt lar seg høre. Ellers spilte Thomas Nissen Hellerud, Eskil Reikvam Briseid, Marius Holtan Rønningen, Sigurd Alsos, Aksel Valio og Jacob Skraastad Ulseth på 1911 Lilleputt.

Alle resultater fra NM Lag 2024 kan finnes i Turneringsservice her.

 

Klubbmesterskap 2024, runde 6 på Damplassen mandag 6/5

Mandag 6/5 kl 18:30 på Damplassen spilles 6. og nest siste runde i KM24.

Rundeoppsettet:

Gruppe 1
Svendsen-Kjøita
Poppe-Bergan
Knutsen-Lauritz Nissen Hellerud
Næss-Kjølberg

Gruppe 2
Smedsrud-Thomas Nissen Hellerud
Madsen-Rosnes
Roksvold-Skjeldal
Vederhus har walkover

Husk at alle utsatte partier må være spilt innen siste runde, som spilles mandag 27/5.

Mandag 13/5 spilles det for øvrig en Lynsjakkturnering i Lyn-Hurtigcupen 2024.

Til orientering: torsdag 9/5 – søndag 12/5 spilles NM for Lag 2024 i Drammen. SK 1911 stiller med 3 lag denne gangen.