Schakklubben av 1911

Årsberetning for for året 2002.

 

Generalforsamlingen ble avholdt den 18. februar 2002 i klubbens spillelokaler i Ullevål Hageby Seniorsenter. Følgende styre ble gjenvalgt: Johs. R. Kjeken (formann), Harald Furnes (kasserer), Odd Gunnar Heitun (turneringssjef), Torstein Bae (sekretær), Finn Møller (materialforvalter)og Tore Garberg (nestformann). Fred Westerby ble valgt til å revidere klubbens regnskap med

Matti Unnli som vararevisor.

Årsberetningen og regnskapet ble godkjent. 

 

Det er avholdt ett styremøte i perioden, og som vanlig har spørsmål angående den daglige drift blitt avgjort gjennom uformelle samtaler på klubbkveldene og via e-post.

 

Klubben hadde ved årets utgang 50 medlemmer, en økning med 4 i forhold til året før. Stadig flere fra vår ungdomsavdeling har ønsket å delta i aktivitetene på klubbkveldene, noe vi har lagt til rette for med betenkningstid og tidspunkt for avbrudd av ”lange partier”. Dette har stort sett gått bra, sjøl om støynivået, særlig før klokkene settes i gang, har vært på smertegrensen noen ganger.

Spillelokalet er fortsatt Ullevål Hageby Seniorsenter.

 

Styret har vedtatt at klubben sammen med ungdomsavdelinga skaffer seg et eget domene for hjemmesiden på internett. Odd Gunnar Heitun har tatt på seg å være redaktør for siden i ett år fram til februar 2004.

Styret har også vedtatt å gå inn for å arrangere en ”Haakon Opsahls Minneturnering” i 2005 i anledning av at det da er 100 år siden vårt tidligere æresmedlem og fremste spiller  ble født. Intensjonen er en GM-turnering, men dette avhenger av om vi greier å skaffe nok penger.

 

Aktivitetene på spillekveldene har hele perioden vært ledet av turneringssjefen som ikke minst med rask oppfølging av resultater og annen informasjon på internett har lagt ned et betydelig arbeid.

Klubbmesterskapet ble spilt i løpet av vårhalvåret, Torstein Bae ble igjen klubbmester og dermed vinner av "Haakon Opsahls pokal" for femte år på rad. I løpet av høsten ble høstturneringen avviklet med Per Gisle Svendsen som vinner. Klubbmesterskapet i lynsjakk ble avholdt den 9. desember, også i år med Torstein Bae som vinner, mens vårt bimedlem Jon Ludvig Hammer ble Kvartermester den 21. oktober.

For første gang ble det arrangert klubbmesterskap i hurtigsjakk. Turneringen gikk over tre kvelder i mai-juni og endte med delt 1. plass mellom Roaul Abrahamsson og Torstein Bae, og en stikkamp om mesterskapet ble vunnet av Bae.

Lyn- og hurtigsjakkcupen, sammenlagtturneringen for samtlige "offisielle" lyn- og hurtigsjakk-turneringer i klubben, ble vunnet av Lars Erik Hagen. Gledelig var det at resultatlisten bestod av i alt 37 navn. Resultater fra de viktigste av klubbens turneringer er følger som en del av denne beretning, klippet fra turneringssjefens nyhetsbulletin.

 

Analysekveldene er også denne perioden for det meste vært i regi av Tor Arne Hauge. En liten interessert skare møter trofast opp, men styret kunne ønske at dette tilbudet, som har vært vårt eneste ”pedagogiske” tilbud, fikk bedre oppslutning.

 

I Østlandsserien sesongen 2001-02 deltok klubben med fire lag. "1911 I" var igjen på besøk i 1. divisjon, men til tross for iherdig innsats endte det med nedrykk. "1911 II" ble nr. 6 i 3. div. avd. B, "1911 III" kom på 3. plass i 4A, og ”1911 IV” ble nr. 4 i 4C.

 

Lars Hansens vandrepokal til klubbens mestscorende spiller i kamp mot andre klubber ble for året (vår+høst) 2002 vunnet av Torstein Bae. En meget respektabel prestasjon tatt i betraktning av at han spiller på 1. bord.

 

Flere av våre medlemmer har hatt gode resultater i turneringer utenfor klubben. I NSFs landsturnering ble Torstein Bae nr. 9 i Eliteklassen med 4½ poeng. I kl. Miniputt ble Kai Inge Esbensen nr. 2 og Endre Larsplass nr. 3, og i Kadett B kom Aleksander Omtvedt på 2. plass.

I Oslo Schakselskaps GM-turnering 13-20. januar kom Torstein Bae på en meget sterk 3. plass, noe som holdt til IM-napp. Torstein var også Norges  representant i Europamesterskapet i sjakk i Batumi, Georgia I juni. Han scoret 5½/13 og ble nr. 54, men resultatet var sterkt nok til at han fikk nok en IM-inntegning. Sammen med resultatet fra NM i 2001 ble han på FIDEs kongress under årets sjakk-OL  i november tildelt en betinget IM-tittel som vil tre i kraft så snart  så snart han greier Elo-kravet på 2400. Før dette hadde han allerede fått tittelen FIDE Master (FM).

 

For første gang siden 50-tallet med Haakon Opsahl var en 1911-spiller funnet verdig til det norske OL-laget, Team Det Norske Veritas. Og det var naturligvis Torstein Bae som var 1. innbytter og scoret 4½/12 i Bled, Slovenia.

 

Når det gjelder våre yngre spillere viser vi til årsberetningen for vår selvstendige ungdomsavdeling, men et par ting må omtales her. Nordberg Ungdomsskole med 1911erne Henrik Gaudernack, Aleksander Omtvedt og William Magnor på laget ble Oslomestere og Norgesmestere for ungdomsskolelag. De representerte Norge i Nordisk mesterskap for skolelag i Finland i september og ble nr. 3. I NM for ungdom ble Bendik Øybø og Endre Larsplass Norgesmestere i henholdsvis 9-års og 10-årsklassen.

 

Den 9-10. mai arrangerte klubben for femte år på rad "ColorLine hurtigsjakk" ombord på danskebåten Oslo-Hirtshals. Det var 42 deltakere og som regnskapet viser ga arrangementet et pent overskudd.

 

Turneringssjef Odd Gunnar Heitun har to ganger i løpet av perioden gitt ut en

"Nyhetsbulletin for 1911" som blant annet inneholder terminliste for kommende halvår, resultater fra klubbens turneringer, nyheter og annet "småstoff" til glede for medlemmene.

 

Regnskapet viser også i år et pent overskudd takket være inntektene fra ColorLine-turneringen og egenkapitalen er øket til ca. 35.000 kroner. Økonomien, innen våre beskjedne rammer, er derfor god. Styret ser det som positivt at det i motsetning til tidligere år ikke var underskudd når en ser bort fra ColorLine-turneringen. Forøvrig vises det til regnskapet.

 

Den 16. desember hadde vi tradisjonen tro årsavslutning i form av et julebord med juletallerken og drikke til. Godt frammøte vitner om at medlemmene setter pris på denne tradisjonen. Måltidet ble avsluttet med premieutdeling  for klubbens turneringer samt  at formannen hadde gleden av å tildele Torstein Bae diplom fra FIDE som bevis på at han var blitt FM. Og etterpå var det stor lynturnering.

 

Som en konklusjon vil styret mene vi kan se tilbake på en god periode. Det er flere som bidrar og mange som på sitt område gjør en god jobb. Og i en frivillig organisasjon som vår er vi hele tiden avhengig av at den enkelte er med og yter sitt, og det viktigste i en sjakklubb er at medlemmene møter fram i klubben.

 

 

Oslo den 20. februar 2003.

 

For styret i SK av 1911

 

Johs. R. Kjeken /s

formann